Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
”Det var gott om torsk då” - Porträtt av två av de få kvarvarande yrkesfiskarna på Ostkusten - Rädda Östersjötorsken ”Det var gott om torsk då” - Porträtt av två av de få kvarvarande yrkesfiskarna på Ostkusten - Rädda Östersjötorsken

”Det var gott om torsk då” – Porträtt av två av de få kvarvarande yrkesfiskarna på Ostkusten

By 29 maj, 2017Nyheter

Vimmerby Tidning publicerade idag ett porträtt av Jörgen Nilsson och Magnus Svensson som tillsammans äger fiskebåten Scanö i Händelöp. Scanö ska under två veckor bistå forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet med att fånga torsk för märkning.

De båda vittnar om att fiskbestånden i Östersjön har förändrats under åren.

– När jag började fiska med pappa hade vi en niometersbåt som vi fiskade torsk med, säger Jörgen Nilsson.

– Det var gott om torsk då, vi kunde livnära två familjer på det. Idag är det väldigt dåligt med torsk.

Vad minskningen beror på vill Jörgen och Magnus inte spekulera om. Magnus Svensson och Jörgen Nilsson säger att de ser ljust på framtiden, åtminstone när det gäller strömmingsbestånden. Men på det stora hela ser de ostkustfiskare som ett utdöende yrke.

– Sälen går hårt åt garnfisket. Den kommer ta knäcken på hela skärgårdsfisket eftersom den förstör näten.  Det är också dåligt med återväxten när det gäller yrkesfiskare, säger Magnus Svensson.