Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Fokus på lokalt fiske i Almedalen - Rädda Östersjötorsken Fokus på lokalt fiske i Almedalen - Rädda Östersjötorsken

Fokus på lokalt fiske i Almedalen

By 3 juli, 2017Nyheter

Kustkommunerna måste ha ett större inflytande över fiskekvoterna för att upprätthålla ett hållbart fiske, det är huvudbudskapet i ett upprop som 17 svenska kustkommuner, från norra Bohuslän till Roslagen, står bakom. Det var främst budskapen i det här uppropet som diskuterades när Simrishamns kommun anordnade seminarium i Almedalen idag.

Anneli Hulthén, Landshövding i Skåne län lyfte fram att målsättningen om en social hållbarhet i fisket har varit eftersatt och att det är kritiskt att de små fiskekommunerna får inflytande i utformningen av EU:s fiskekvoter.

Magnus Larsson, kommunalråd i Karlskrona uppmanade till att behålla kustnära kvoter men att avskaffa handeln av fiskekvoter. Larsson menade att dessa har lett till att mindre fiskare slås ut av stora företag som köper upp fiskerätter. Jakob Granit, Generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten menade dock att vi enbart sett pilottiden med kvothandeln och att det behövs mer utvärdering för att kunna dra slutsatser. Granit lyfte också fram vikten av politiker faktiskt följer ICES rekommendationer när kvoterna sätts.

Miljöpartiets Emma Nohrén pratade mycket om torskbeståndet i Östersjöns kritiska tillstånd.

  • Jag hörde en fiskare häromdagen som berättade att han fått upp en könsmogen torsk på 7 cm. När jag pluggade till marinbiolog brukade man tala om att en torsk var redo för lek vi ungefär 70 cm. Något fel är det ju.

Nohrén menade att det är viktigt att fiskekvoterna sätts primärt på vetenskapliga grunder men att en dialog med kustkommuner och liknande intressenter ska ske löpande kring kvotsättningen.

Marianne Pettersson från Socialdemokraterna lyfte fram vikten av att utveckla förädlingsindustrin inom fisket om vi inte vill förlora fisken till Polen. Hon belyste även problematiken i att konsumenter generellt är sämre informerade kring fisken i matbutiken än köttets ursprung. Det utgör en utmaning för de konsumenter som vill stötta lokalt fiske och detta måste förenklas.

Ellen Bruno, sakkunnig inom fiske på Naturskyddsföreningen, lyfte även hon fram östersjötorskens akuta tillstånd och menade att det krävs rejält begränsade torskkvoter framöver om vi ska ha en chans att låta torskbeståndet i Östersjön återhämta sig.

– Vi har nog redan förändrat genetiken i arten, men vi kan hoppas att det ändå går att återställa ett starkt torskbestånd igen.