Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Ny forskning visar att rovfiskar ger friskare kuster - Rädda Östersjötorsken Ny forskning visar att rovfiskar ger friskare kuster - Rädda Östersjötorsken

Ny forskning visar att rovfiskar ger friskare kuster

By 19 juli, 2017Nyheter, Okategoriserade

Svenska Dagbladet rapporterar att rovfiskar, till exempel östersjötorsken, kan motverka problemen med övergödning vid Östersjöns kuster. Det visar en ny studie av rovfiskarnas betydelse för ekosystemet som svenska och nederländska forskare har genomfört.

Forskare från Stockholms Universitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och nederländska Groningen Universitet har studerat hur rovfiskar och undervattensvegetation samverkar för att bidra till friskare vatten. Det är näringskedjor i totalt 32 vikar längs kusten mellan Östergötland och Uppsala som har studerats som en del i detta treåriga forskningsprojekt.

-Den här studien är viktig för både miljön och människan. Det är en av de första studierna i Östersjön som visar hur viktiga rovfiskar är för vattenkvaliteten. Den berör stora delar av Östersjön, och länder runt omkring den, säger Serena Donadi, forskare vid SLU.

Längs delar av Östersjökusten har beståndet av rovfiskar minskat de senaste årtiondena. Förutom att begränsa överfiske kan man hjälpa de stora rovfiskarna på traven genom att ge dem en bättre livsmiljö. Studien visar att ju mer rovfisk, desto mindre fintrådiga alger finns det i vattnet.

-Ett sätt är att återställa våtmarker i skärgården där fisken kan reproducera sig, och att minska föreningar och algblomning. Vegetationen och kustmiljon är viktigt för fiskens hälsa, den är beroende av sin omgivning, avslutar Serena Donadi, forskare vid SLU

Studien har publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Läs hela artikeln här