Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Småfisket är bra för både torsken och turismen - Rädda Östersjötorsken Småfisket är bra för både torsken och turismen - Rädda Östersjötorsken

Småfisket är bra för både torsken och turismen

By 26 juli, 2017Nyheter, Okategoriserade

Länge såg det ljust ut för östersjötorsken, både för beståndet och på det politiska planet men under 2016 märkte yrkesfiskarna i Östersjön att det återigen blev allt svårare att få upp sina kvoter, skriver tidningen Ystad Allehanda. Conrad Stralka, verksamhetschef på BalticSea2020 menar att beståndet inte alls mår så bra som man tidigare trott.

-Man upptäckte att det är något som inte stämmer med östersjötorsken. Vi har många torskar men de som finns är för små

Stralka pekar ut en möjlig orsak:

-Vi försöker bland annat få fram siffror på hur många, och vilka båtar, som trålar i de östra delarna av Östersjön. Det mesta pekar på att det är Göteborgstrålare som går över till Östersjön och trålar och åker tillbaka igen, säger Conrad Stralka till Ystad Allehanda.

Sillfiske och kustnära fiske som existerar i exempelvis Simrishamn menar Conrad Stralka inte alls ger samma negativa påverkan på torskbeståndet som trålningen.

-Ett levande kustfiske är mycket mer värdefullt för en ort som Simrishamn med all den turism och arbetstillfällen det skulle innebära än två trålbåtar från Göteborg, avslutar Conrad Stralka.

Läs hela artikeln här