Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Fiskeförening: ”Framtidsutsikterna för det kustnära fisket är dystra” - Rädda Östersjötorsken Fiskeförening: ”Framtidsutsikterna för det kustnära fisket är dystra” - Rädda Östersjötorsken

Fiskeförening: ”Framtidsutsikterna för det kustnära fisket är dystra”

By 4 september, 2017Nyheter

Uppsala Nya Tidning rapporterar att flera fiskeföreningar och kommunalråd är oroade efter det att ansvarig myndighet inte har uppmärksammat den allt allvarligare situationen för bland annat torsken.

I en skrivelse till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som flera fiskeföreningar och kommunalråd står bakom lyfts det att Havs-och vattenmyndigheten inte tar hänsyn till vare sig de social eller de samhällsekonomiska intressena som rör det kustnära fisket. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skriver i ett skriftligt svar till UNT att hans uppfattning är att fortsatt trålning i Ålands hav går att kombinera med miljömässiga och långsiktigt hållbara fiskebestånd. Bucht menar att regeringen inom EU-arbetet verkar för att fisket ska bedrivas på långsiktigt hållbara fiskebestånd.

I den senaste utvärderingen som Internationella havsforskningsrådet (ICES) utfört är läget för torskbeståndet däremot osäkert och ICES ger därför råd enligt försiktighetsansats skriver UNT.

På frågan varför trålningsförbund inte kan införas svarar Sven Erik Bucht att det sedan 2004 finns ett generellt förbud mot trålfiske i de vatten som Sverige ensamt rådet över (fyra sjömil utanför vår kuststräcka).

”Sverige har i och med EU-medlemskapet överlämnat lagstiftningsbehörigheten för havsfisket till EU och kan därför inte ensidigt lagstifta om regler utanför trålgränsen”, skriver landsbygdsministern till UNT. Sigvard Sundell, ordförande i Gräsö-Öregrund Fiskareförening är däremot skeptisk

”Industritrålning hindrar den lekande strömmingen att gå in till kusten och situationen blir sämre och sämre då strömming och skarpsill är basnäring för bland annat torsken.”

Sundell fortsätter och säger till UNT att:

”Det är katastrofalt, men de stora fiskarna får de inte sätta krokben för, och något trålförbud tar de inte upp tydligen. Blir det inte de, då är det natt alltså”

Läs hela artikeln här