Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
MSC sjösätter nytt nätverk för hållbart och småskaligt fiske i Östersjön - Rädda Östersjötorsken MSC sjösätter nytt nätverk för hållbart och småskaligt fiske i Östersjön - Rädda Östersjötorsken

MSC sjösätter nytt nätverk för hållbart och småskaligt fiske i Östersjön

By 20 september, 2017Nyheter

MSC har tagit initiativ till projektet NESUfish (Network for sustainable Baltic Sea small-scale fisheries) som ska verka för att det småskaliga och kustnära fisket i östersjöregionen utvecklas och blir mer hållbart. Finansiär är Svenska Institutets program för projektinitiering inom Östersjösamarbetet 2017–2018. NESUfish-projektet leds av MSC i Sverige och genomförs i samverkan med fem partnerorganisationer: Fisheries Information Centre (Estland), Estonian Fishermen’s Association, Latvian Fishermen Federation, West Pomeranian Technological University (Polen) och Low Impact Fishers of Europe – LIFE.

Syftet med NESUfish-projektet är att öka förutsättningarna för aktörer i det småskaliga fisket att engagera sig i MSC:s program för certifiering av hållbara fisken. MSC-certifiering av ett fiske innebär en omfattande granskningsprocess. För fiskare som är verksamma i småskaliga och kustnära fisken är det en utmaning att skaffa fram de resurser och data som krävs för att en granskning ska kunna genomföras. Inom MSC-programmet finns verktyg som kan underlätta på vägen mot en certifiering och NESUfish-projektet vill klargöra vilka verktyg som kan vara användbara.

Första steget i detta projekt är nätverksbyggande och kartläggning av småskaliga fisken. I ett nästa steg kan en mer omfattande kartläggning av fisken i Östersjöområdet och deras villkor genomföras. NESUfish-projektet har inspirerats av MSC-initiativen Project Inshore i England och Projekt MedFish i Medelhavet.

www.msc.org