Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Fiskare om industrifiskebåtarna: "De sopar rent och härjar" - Rädda Östersjötorsken Fiskare om industrifiskebåtarna: "De sopar rent och härjar" - Rädda Östersjötorsken

Fiskare om industrifiskebåtarna: ”De sopar rent och härjar”

By 2 oktober, 2017Nyheter

Fisket i Östersjön har försörjt gotländska fiskare i generationer. Och då fler och fler efterfrågar hållbart fiske och närproducerad mat borde affärerna blomstra för de mindre fiskebåtarna på ön. Men större fiskebåtar från västkusten letar sig allt närmre Gotland och försvårar läget för de lokala fiskarna.

– Alla vill ju värna om att äta närfiskat och hållbart. Och så kommer det en sån stor dammsugare och suger i sig rubbet, säger Benny Ahlström, fiskare på en av de båtar som utgår från Ronehamn.

Benny Ahlström menar att de stora båtarna kan ta upp lika mycket fisk på en tur som de småskaliga fiskarna tar upp på en hel säsong. Jarl Engqvist, handläggare på uppföljningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten säger att man utfärdar mindre kvoter till kustnära och småskaliga fiskare för att dessa inte ska konkurrera med de större fiskebåtarna.

Benny Ahlström är särskilt bekymrad över östersjötorsken som tas upp som bifångst:

– Om vi kanske har 2-3 torskar i trålen som bifångst, så kan man undra hur mycket de har.

Läs hela artikeln här