Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Emma Nohrén (MP): Vi är stolta men inte nöjda - Rädda Östersjötorsken Emma Nohrén (MP): Vi är stolta men inte nöjda - Rädda Östersjötorsken

Emma Nohrén (MP): Vi är stolta men inte nöjda

By 9 november, 2017Nyheter, Okategoriserade

Miljöpartiets Emma Nohrén svarar idag på BalticSea2020s talesperson Conrad Stralkas debattartikel i UNT förra veckan, där han bland annat undrade om Isabella Lövin är lika nöjd med fiskekvoterna för östersjötorsk som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är.

Nohrén håller med om Stralkas problembeskrivning och skriver:

”Ohållbart fiske och kraftigt ökad konsumtion av fisk har lett till att havets liv har halverats de senaste 40 åren. Det visar en ny rapport från WWF. För att vända den utvecklingen behöver vi ha ett hållbart uttag av fisk och inte fiska mer än vad som hinner produceras. Det östra beståndet av torsk i Östersjön är ett tydligt exempel på att vi fortfarande inte fiskar på en hållbar nivå. Trots ansträngningar från Miljöpartiets och Sveriges sida sätts kvoterna för det östra beståndet kraftigt över den hållbara nivå som rekommenderas av forskarna. Detta görs år efter år.”

Däremot anser hon att MP har arbetat aktivt för ett hållbart fiske och menar att problemet ligger främst i andra EU-länder:

”Faktum är att det är en gemensam hållning från de flesta svenska partier att kvoterna som tilldelas inte ska vara större än det maximala hållbara uttaget. För Miljöpartiet är hållbart fiske dessutom en hjärtefråga som vi driver hårt. Succesivt har vi sett att alltfler fiskekvoter inom EU har hamnat på en nivå som är i linje med, eller åtminstone närmare, det maximalt hållbara uttaget. Det är dock fortfarande ett stort problem att de flesta andra medlemsländer – i synnerhet de med stark fiskenäring – ofta driver att kvoterna ska vara högre än maximalt hållbart uttag. ”

Slutligen menar Nohrén att Sverige ska vara stolt över sitt arbete för en hållbar fiskeripolitik men att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

Läs hela artikeln här

Läs Conrad Stralkas artikel här