Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Fortsatt höga illegala utkast av torsk i Östersjön - Rädda Östersjötorsken Fortsatt höga illegala utkast av torsk i Östersjön - Rädda Östersjötorsken

Fortsatt höga illegala utkast av torsk i Östersjön

By 16 november, 2017Nyheter

En rapport publicerades nyligen av organisationen Our Fish som visar på att yrkesfiskarna i Östersjön slänger miljontals torskar döda överbord årligen, trots att detta är förbjudet inom EU. Kontrollen och efterlevnaden av förbudet är nästintill obefintlig i Östersjön. Rapporten visar på ett systematiskt olagligt fiske i Östersjön och man vädjar nu till medlemsstaterna att omedelbart agera och införa fungerande övervakningsprogram för att få ett stopp på de olagliga och slösaktiga utkasten av död torsk i Östersjön.

Trots att ett förbud att kasta tillbaka fisk infördes redan 2015, kastas fortfarande 90 % av den undermåliga torsken tillbaka i havet. Under 2015 kastades över 20.3 miljoner östersjötorskar olagligt tillbaka i havet och under 2016 kastades över 11.5 miljoner torskar illegalt överbord. Detta resursslöseri är ett resultat av en misslyckad förvaltning som i sin tur leder till osäkra biologiska råd och en politik som inte klarar av att på ett hållbart sätt förvalta torsken i Östersjön.

Illegala utkast är inte ett problem som är avgränsat till torskfisket i Östersjön men det är extra oroväckande där på grund av att torsken redan idag befinner sig på historiskt låga nivåer. Trålarna står för 97 % av utkasten. Det innebär att om trålningen skulle upphöra, vilket vi och många med oss menar är helt nödvändigt för att torsken ska få en möjlighet att återhämta sig, skulle även detta resursslöseri upphöra.

Om ni vill läsa mer om detta kan ni läsa rapporten i sin helhet här