Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Torskens årsringar försvinner - ingen vet varför - Rädda Östersjötorsken Torskens årsringar försvinner - ingen vet varför - Rädda Östersjötorsken

Torskens årsringar försvinner – ingen vet varför

By 15 mars, 2018Nyheter

Sveriges största naturtidning Sveriges Natur uppmärksammar idag att forskare inte längre kan åldersbestämma torsken i Östersjön eftersom årsringarna på deras öronstenar, otoliter, har blivit allt svårare att se. Det gör att det är svårt att avgöra hur stort fiskbeståndet är vilket skapar stora problem när EU ska sätta sina fiskekvoter.

BalticSea2020s forskare Michele Casini arbetar med att utveckla en ny metod för att åldersbestämma torsk. Anledningen till brådskan med att utveckla nya metoder för åldersbestämning är att det Internationella Havsforskningsrådet, ICES, under de senaste fyra åren blivit allt sämre i sin rådgivning till EU-kommissionen – när det gäller fiskekvoterna för torsk.

Det som är särskilt allvarligt är att det är oklart vad utvecklingen beror på. Michele Casini säger att teorierna kring bakomliggande orsaker handlar om syrefattiga havsbottnar, högt fisketryck och parasiten sälmask.

Läs hela artikeln här