Warning: Creating default object from empty value in /home/raddator/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Moderaterna: Vi måste få EU att stoppa torskfisket - Rädda Östersjötorsken Moderaterna: Vi måste få EU att stoppa torskfisket - Rädda Östersjötorsken

Moderaterna: Vi måste få EU att stoppa torskfisket

By 3 april, 2018Nyheter

I lördags (31/3) publicerades en debattartikel undertecknad av Sofia Arkelsten (M), Isabella Hökmark (M) och Niklas Wykman (M) i Svenska Dagbladet.

Artikelförfattarna lyfter fram torskens kritiska situation i Östersjön och de olika orsakerna till att beståndet minskat så drastiskt de senaste 30 åren, framförallt det hårda fisketrycket och effekterna av bottentrålning.

”Ett stopp för bottentrålning i Östersjön har vi rådighet över. Ett trålstopp nu skulle kunna få effekt på relativt kort sikt. Det är också ett beslut i samklang med försiktighetsprincipen, när nu en genetiskt unik art riskerar att försvinna. På längre sikt skulle ett stopp för bottentrålning också ge ett bestånd med större torskar starka nog att röra sig över större delar av Östersjön.”

Artikeln framhåller också att ett svenskt trålförbud har en begränsad nytta. Det är regeringarna runt Östersjön som tillsammans kan få EU att införa ett bottentrålförbud och här kan Sverige spela en viktig roll. Undertecknarna menar att om inte nuvarande regering tar tag i frågan om torskens fortlevnad, så kommer de att göra det efter valet.

Läs artikeln i sin helhet här.