”Vårens rapporter i media om industrifisket i Stockholms skärgård gör en upprörd och arg men tyvärr inte särskilt förvånad.” Det skriver Gustav Hemming (c), tillväxt- och skärgårdsregionråd Region Stockholm, i…
Läs mer
Industritrålare utanför Stockholms skärgård fiskar så mycket strömming att det hotar ekosystemet. Det skriver tidningen Mitt i, som i en intervju med länsfiskekonsulent Henrik C Andersson på Länsstyrelsen i Stockholm, har uppmärksammat den…
Läs mer
Julen 2016 skrevs en uppmärksammad artikel om torskens utsatta situation i Östersjön. Frågan då var om det var möjligt att rädda denna unika fiskart. Nu, tre år senare, är situationen…
Läs mer
I natt tog ministerrådet beslut om nästa års fiskekvoter i Östersjön. För torsken har viktiga steg tagits då allt riktat fiske efter torsk förbjuds i östra Östersjön och endast en…
Läs mer
Torsken spelar en viktig roll för ekologin i Östersjön, eftersom den är en toppredator. Utan ett livskraftigt torskbestånd tar andra arter över och näringsvävarna förändras. Det påverkar Östersjöns miljö i…
Läs mer
Fiskepolitiken i EU har utformats för de stora fiskenationernas storskaliga fiske. Yrkesfiskarnas ekonomi väger tyngre än miljö, ekologi och hållbara bestånd. Förenklat har det inneburit att småskaliga fiskare i Finlands…
Läs mer
Kommissionens förslag till ministerrådet i oktober tar fasta på den kris för östersjötorsken som Internationella Havsforskningsrådet (ICES) beskrev tidigare i år när man lämnade sina rekommendationer för 2020 års fiskekvoter.…
Läs mer
Östersjötorsken är inte bara en råvara för fisket, den spelar också en avgörande roll för havets ekosystem. Det skriver Conrad Stralka, verksamhetschef vid stiftelsen Baltic Sea 2020, i Sydsvenskan. Läs…
Läs mer
Kommissionen har aviserat nödåtgärder för att rädda det krisande östra torskbeståndet i Östersjön från hotande kollaps. Nödåtgärderna innebär ett omedelbart förbud mot kommersiellt torskfiske i större delen av Östersjön till…
Läs mer
Igår möttes representanter från EU:s Östersjöländer i fiskeforumet BALFISH för att diskutera torskens situation. Efter att Internationella Havsforskningsrådet (ICES) förra veckan publicerade de vetenskapliga råden för nästa års fiske i Östersjön…
Läs mer
Internationella havsforskningsrådet (ICES) föreslår idag att kvoten för fisket av torsk i Östersjöns östra bestånd sätts till noll nästa år. Torskbeståndet har under lång tid försämrats och bedöms nu vara…
Läs mer
Sportfiskarna har tillsammans med Freewater Pictures producerat filmen Vart tog alla torskar vägen? I filmen möter Sportfiskarna yrkesfiskare, sportfiskare och forskare för att samtala om östersjötorskens akuta tillstånd och vad…
Läs mer
Det finns nu en bred majoritet i riksdagen för kraftfulla åtgärder som kan skydda torsken i Östersjön. Men om svenska politiker vill göra en insats måste de engagera sig i…
Läs mer
De flesta partier verkar inse behovet av kraftfulla åtgärder för att vi ska leva upp till målet om hållbart fiske och god ekologisk status senast år 2020, skriver Conrad Stralka,…
Läs mer
I helgen publicerades en artikel i den vetenskapliga tidskriften AMBIO: A Journal of the Human Environment. Artikeln konstaterar att gråsälen inte är anledningen till Östersjötorskens krissituation. I Dagens Nyheter säger…
Läs mer
I veckan presenterade Sveriges Radio ett reportage som visar hur svenska myndigheter struntar i att anmäla eller följa upp överträdelser inom det svenska yrkesfisket. De senaste årens politiska insatser för att uppnå…
Läs mer
Danska riksrevisionen har granskat hur det danska utrikesdepartementet fördelar, hanterar och kontrollerar hur bidrag används från Europe Maritime and Fisheries Fund (EMFF). Under perioden 2014-2017 har bidrag från EMFF uppgått…
Läs mer
EU:s medlemsländer har enats om fiskekvoterna i Östersjön för 2019. Beslutet innebär en kvotsänkning med 15% för torsken i östra Östersjön. Det är en sänkning som inte följer råden från…
Läs mer
Kan Isabella Lövin, som varit tyst i frågan om östersjötorsken sedan hon blev minister, åter hävda att miljöhänsyn och inte ekonomiska intressen ska styra fiskepolitiken? frågar Conrad Stralka, verksamhetschef på…
Läs mer
Organisationen Our Fish har publicerat en rapport som återigen visar att olagliga utkast av torsk tillåts fortgå på Östersjön. Utkast är oönskad fångst som kastas över bord av fiskebåtar, fiskarna…
Läs mer
Idag skriver BalticSea2020 på Svt Opinion om det skadliga i att det idag är näringsdepartementet som ansvarar för fiskepolitiken. Ur ekonomiskt perspektiv är fisket knappt en näring idag men den…
Läs mer
Idag kommer bilagan Rädda Östersjön med SvD. Den är utgiven av BalticSea2020 och det finns en hel del matnyttigt att läsa om östersjötorsken situation och Östersjöns tillstånd. Se hela bilagan…
Läs mer
Under parollen "Nu räddar vi torsken" besökte Fiskejournalens miljöredaktör Martin Falklind Lofoten tillsammans med Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Magnus Carlsson samt Richard Olsson för att diskutera östersjötorskens situation. Dessutom uppmanar Fiskejournalen…
Läs mer
I går, måndag var Joakim Odelberg med i Nyhetsmorgon och pratade om östersjötorsken. Nu kan du se det på tv4 play! Joakim berättar i inslaget om östersjötorskens situation, vilka faktorer…
Läs mer
Ett nytt avsnitt av Rädda östersjötorskens podcast Codcast - Direkt från Visby hamn under Almedalsveckan Denna gång gästas Codcast av skådespelaren och kocken Per Morberg som berättar om varför han valt…
Läs mer
Vad händer egentligen på bottentrålarna i Östersjön? Varför slängs miljoner döda östersjötorskar överbord varje år? Och hur var det nu med sälen, är det inte viktigare att fokusera på den…
Läs mer
Under Almedalsveckan spelar Rädda Östersjötorsken in Codcast - en podcast om östersjötorsken. Under veckan möter författaren och frilansjournalisten Ola Wong en rad intressanta gäster för att diskutera hur vi kan…
Läs mer
Vi på Rädda Östersjötorsken får många frågor och kommentarer angående sälen och skarvens påverkan på torskbeståndet i Östersjön. Sven-Gunnar Lunneryd som är forskare vid Institutionen för akvatiska resurser på Kustlaboratoriet,…
Läs mer
Idag presenterar WWF sin årliga fiskguide som rådger konsumenter som vill göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. I årets fiskguide är det bara tre av tretton fiskarter…
Läs mer
Småskaligt yrkesfiske och fritidsfiske skapar större värden tillsammans En färsk rapport har kartlagt småskaligt torskfiske i Öresund, där trålförbud råder. Det är BalticSea2020 som gett Copenhagen Economics i uppdrag att…
Läs mer
Correns Christian Dahlgren skriver idag om östersjötorskens krisartade situation: "De senaste tjugo årens frenetiska bottentrålande är den värsta boven. Redan på 90-talet talades det om att mer selektiva fiskeredskap borde…
Läs mer
På några veckor har kampanjen Rädda Östersjötorsken samlat in 50 000 underskrifter som uppmanar svenska politiker att verka för ett förbud mot bottentrålning efter torsk i Östersjön. Allmänheten förstår att…
Läs mer
Baserat på ICES historiska statistik har Östersjöländerna genom tiderna (i genomsnitt) kunnat ta upp ca 200 000 ton torsk per år. 1980-talets stora fångster sticker ut från den historiska statistiken.…
Läs mer
I lördags (31/3) publicerades en debattartikel undertecknad av Sofia Arkelsten (M), Isabella Hökmark (M) och Niklas Wykman (M) i Svenska Dagbladet. Artikelförfattarna lyfter fram torskens kritiska situation i Östersjön och…
Läs mer
Trålning i Öresund har varit förbjudet i över 80 år och anses vara en av förklaringarna till att torskbeståndet är förhållandevis starkt i området. Men idag rapporterar bland annat Fiskejournalen…
Läs mer
Sveriges största naturtidning Sveriges Natur uppmärksammar idag att forskare inte längre kan åldersbestämma torsken i Östersjön eftersom årsringarna på deras öronstenar, otoliter, har blivit allt svårare att se. Det gör…
Läs mer
Nyligen rapporterade Danmarks radio (DR), med stöd av en rapport beställd från DTU Aqua, att det danska yrkesfisket under 2016 slängt 10% av den fångade torsken överbord, det vill säga…
Läs mer
Danska DR uppmärksammar idag det faktum att trålar i Östersjön årligen slänger över ett ton död torsk över bord. Detta trots att EU förbjöd så kallat utkast 2015. Forskare räknar…
Läs mer
Idag skriver BalticSea2020s talesperson Conrad Stralka om det faktum att trots EUs utkastförbud som infördes 2015 slängdes det 16,5 miljoner döda torskar över bord i Östersjön under 2016. Detta resursslöseri…
Läs mer
I en nyligen publicerad åsiktsförklaring presenterar stiftelsen BalticSea2020 ett åtgärdsprogram för att rädda torsken i Östersjön. För att rädda torsken anser BalticSea2020 att: Bottentrålning ska förbjudas i Östersjön Fisket ska…
Läs mer
Vetenskapsradion: Rovfisken i Östersjön - torsken - blir mindre och tillväxten är sämre, vilket visar att det selektiva fisket har misslyckats, enligt forskning. Lyssna på intervju med Henrik Svedäng här http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/998440?programid=406
Läs mer
I lördags intervjuades landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju, bland annat om östersjötorsken. Första frågan från programledaren Monica Saarinen var ”hur det kommer sig att regeringen inte följer…
Läs mer
Idag skriver forskarna Per Larsson, Ragnar Elmgren och Henrik Svedäng på SvD debatt och uppmanar politiken att vara modigare i sin ansträngning att rädda Östersjön. De tar bland annat upp…
Läs mer
Under tisdagen 21 november debatterades torskkvoterna i Östersjön i en interpellationsdebatt. Interpellationen var ställd av Isabella Hökmark (M) och besvarades av fiskeminister Sven-Erik Bucht (S). Isabella Hökmark framförde att kvoterna…
Läs mer
En rapport publicerades nyligen av organisationen Our Fish som visar på att yrkesfiskarna i Östersjön slänger miljontals torskar döda överbord årligen, trots att detta är förbjudet inom EU. Kontrollen och…
Läs mer
Miljöpartiets Emma Nohrén svarar idag på BalticSea2020s talesperson Conrad Stralkas debattartikel i UNT förra veckan, där han bland annat undrade om Isabella Lövin är lika nöjd med fiskekvoterna för östersjötorsk…
Läs mer
Idag skriver BalticSea2020 i Uppsala Nya Tidning med anledning av Buchts uttalanden kring de nyligen satta fiskekvoterna för östersjötorsken under 2018. Trots att kvoterna överstiger de vetenskapliga råden kring vad…
Läs mer
Här om dagen avslutades allmänna motionstiden i riksdagen, den möjlighet som alla riksdagsledamöter årligen har att lägga precis de motioner de själva önskar. Vi såg ett stort intresse för Östersjöfrågor…
Läs mer
Idag uppmärksammar Folkbladet det faktum att EUs fiskeministrar sammanträder på måndag för att bestämma fiskekvoterna för nästa år, något som bli avgörande för östersjötorskens framtid. – Östersjötorsken är i kris,…
Läs mer
I år är det viktigare än någonsin att fiskeministrarna behärskar sig och följer det vetenskapliga råden, och att riksdagen ger Bucht ett tufft och tydligt mandat inför förhandlingarna, det skriver…
Läs mer
Fisket i Östersjön har försörjt gotländska fiskare i generationer. Och då fler och fler efterfrågar hållbart fiske och närproducerad mat borde affärerna blomstra för de mindre fiskebåtarna på ön. Men…
Läs mer
"Östersjötorsken är genetiskt unik och viktig för ekosystemet i Östersjön. Ändå är det i stort sett tyst från politikerna när artens existens är hotad." Det skriver Conrad Stralka, talersperson för…
Läs mer
Under torsdagens frågestund i riksdagen tog Isabella Hökmark (m) tillfället i akt att ställa en fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om Östersjöns torskbestånd. Hon hänvisade till att beståndets tillstånd är…
Läs mer
”Problematiskt” och ”bekymmersamt” är två ord som regeringen använder i budgetpropositionen för 2018 när de ska beskriva läget för östersjötorsken. I propositionen fastslår regeringen att torskbeståndet i Östersjön lider av…
Läs mer
MSC har tagit initiativ till projektet NESUfish (Network for sustainable Baltic Sea small-scale fisheries) som ska verka för att det småskaliga och kustnära fisket i östersjöregionen utvecklas och blir mer…
Läs mer
Forskare och yrkesfiskare har under en tid noterat att torsken i Östersjön inte växer sig lika stor som den gjorde förr i tiden. Idag består det östra såväl som det…
Läs mer
Isabella Hökmark (M) har ställt en skriftlig fråga i riksdagen till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om kvoterna för torskfiske i Östersjön. Hökmark uppmärksammar i den skrifltiga frågan att vice statsminister…
Läs mer
Östersjöcentrum på Stockholms Universitet anordnade 5-6 september det årliga Hållbara Hav-seminariet. På seminariet medverkar ministrar, forskare och andra relevanta aktörer för diskussion och samtal kring Östersjörelaterade ämnen. Östersjötorskens situation lyftes…
Läs mer
Fiskejournalen har intervjuat BalticSea2020s talesperson Conrad Stralka om det faktum att regeringens åtgärdsprogram för sundare hav överhuvudtaget inte nämner torskbeståndet i Östersjön. – Livskraftiga bestånd av rovfiskar är avgörande för Östersjön. När…
Läs mer
I en skrivelse till landsbygdsministern, som flera fiskeföreningar och även kommunalråden Margareta Widén Berggren (S) och Jacob Spangenberg (C) i Östhammars kommun står bakom, lyfts att Havs- och vattenmyndigheten inte…
Läs mer
Henrik Svedäng, docent och forskare vid Sveriges Lantbrukaruniversitet (SLU) skriver i en krönika att förvaltningen av torskfisket i Östersjön har utvecklats till ett ”fritt fall”. Svedäng redogör för vad som…
Läs mer
Uppsala Nya Tidning rapporterar att flera fiskeföreningar och kommunalråd är oroade efter det att ansvarig myndighet inte har uppmärksammat den allt allvarligare situationen för bland annat torsken. I en skrivelse…
Läs mer
Idag har regeringen presenterat en satsning på 600 miljoner kronor på åtgärder för rent hav. Pengarna ska bland annat finansiera åtgärder för att komma till rätta med övergödning, miljögifter och…
Läs mer
"Torskbestånden har kollapsat både ekonomiskt och ekologiskt. Frågan om Östersjöns miljötillstånd har blivit en surdeg som våra beslutsfattare inte vet hur de ska hantera." Så skriver Anders Alm från WWF…
Läs mer
Centerpartiets Eskil Erlandsson och Björn Olsson, ledamot i kommunfullmäktige Örnsköldsvik skriver idag i Örnsköldsviks Allehanda och uppmanar regeringen att ta torskfrågan på allvar. I likhet med Erlandssons debattinlägg här på…
Läs mer
På Ölands södra kust är situationen för torsken djupt allvarlig. Längre norrut äter säl och skarv upp det mesta av den potentiella fångsten. -När man fiskar torsk får man knappt…
Läs mer
Sveriges Radio P4 Uppland rapporterar att torsken i Östersjön ännu inte har återhämtad sig. -Vi har fått ett bestånd av små dvärgliknande torskar som inte växer och är stationära. Tyvärr…
Läs mer
Länge såg det ljust ut för östersjötorsken, både för beståndet och på det politiska planet men under 2016 märkte yrkesfiskarna i Östersjön att det återigen blev allt svårare att få…
Läs mer
Tidningen Folkbladet skriver i en nyligen publicerad artikel om hur situationen för torskbeståndet i Östersjön blivit allt mer akut. Flera år av överfiske har lett till att en av havets…
Läs mer
Svenska Dagbladet rapporterar att rovfiskar, till exempel östersjötorsken, kan motverka problemen med övergödning vid Östersjöns kuster. Det visar en ny studie av rovfiskarnas betydelse för ekosystemet som svenska och nederländska…
Läs mer
Torsken är en viktig art för balansen i havet. Nynäshamns-Posten uppmärksammar nu att BalticSea2020 lanserar en ny sajt i syfte att hjälpa Östersjötorsken, skriver Nynäshamns-Posten. Enligt stiftelsen BalticSea2020 har många…
Läs mer
Under almedalsveckan 2017 genomfördes över 4000 seminarier. Bara runt 40 av dem handlade på något vis om Östersjön och bara ett seminarium handlade om den akuta situationen för östersjötorsken. I…
Läs mer
Östersjödagarna, Östersjöcentrum och Naturskyddsföreningen anordnade idag ett seminarium på Almedalsbiblioteket helt tillägnat östersjötorskens situation och effekterna av bottentrålning. Forskaren Ingrid Tjensvoll presenterade en kort översikt av kunskapsläget kring effekterna av…
Läs mer
Idag samlades representanter från samtliga ungdomsförbund utom SSU i Almedalen för att diskutera sin politik för ett mer välmående Östersjön. Det var ett engagerat samtal med relativt stor enighet kring…
Läs mer
När SMHI anordnade almedalsseminarium på Briggen Tre Kronor i Visbys hamn handlade de främsta frågeställningarna om huruvida vi har kunskapen som krävs för att förvalta Östersjön rätt och vad det…
Läs mer
Kustkommunerna måste ha ett större inflytande över fiskekvoterna för att upprätthålla ett hållbart fiske, det är huvudbudskapet i ett upprop som 17 svenska kustkommuner, från norra Bohuslän till Roslagen, står…
Läs mer
WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén skriver idag på SVT Opinion om östersjötorskens allvarliga situation. Han påpekar att samtidigt som den svenska regeringen står värd för den internationella havskonferensen i New York…
Läs mer
Forskarna Gustaf Almqvist och Henrik Svedäng på Baltic Eye, en del av Östersjöcentrum på Stockholms Universitet, kommenterar idag Internationella Havsforskningsrådet (ICES) senaste rekommendationer kring fiskekvoterna för östersjötorsk. De belyser att…
Läs mer
Det internationella Havsforskningsrådet (ICES) ger varje år rekommendationer till EU-kommissionen och fiskeministrarna för hur mycket torsk i Östersjön som bör fiskas. Inför 2018 föreslår ICES att kvoterna sänks med en tredjedel…
Läs mer
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har tillsammans med fiskenäringen och på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten utvecklat ett flertal selektiva redskap som gör fisket mer hållbart. – Att bedriva ett riktat fiske…
Läs mer
Vimmerby Tidning publicerade idag ett porträtt av Jörgen Nilsson och Magnus Svensson som tillsammans äger fiskebåten Scanö i Händelöp. Scanö ska under två veckor bistå forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet med…
Läs mer
I en debattartikel i SvD idag uppmanar företrädare från BalticSea2020 regeringen att agera för att rädda torskbeståndet i Östersjön. Stiftelsen uppmärksammar att Socialdemokraterna på sin partikongress tog beslut om att…
Läs mer
I WWFs fiskguide för 2017 så fastslås att ”torsken i Östersjön är liten och smal och det är ännu osäkert varför”. Man konstaterar även att ”beståndets utveckling kan vara i…
Läs mer
BalticSea2020 skriver på DN Debatt om torskbeståndets krisartade tillstånd och förordar en provperiod på tre år med trålstopp i Östersjön för att råda bot på situationen innan det är för…
Läs mer